Loading Laddar...
 

Riskutbildning

Den obligatoriska riskutbildningen för B-körkort är sedan den 1 april 2009 utökad med en del om alkohol, droger och trötthet.

Riskutbildningen omfattar nu två delar:

Del 1

Del 1 handlar om alkohol, andra droger, trötthet och riskfyllda beteenden i övrigt.

Under utbildningen som är på 3 timmar exkl. raster skall du bland annat delta i diskussioner och värderingsövningar. Anmälan till kursen måste göras. Vi bjuder på fika i pausen.

Del 2

Del 2 (halkkörning) genomförs på trafikövningsplats i Sturup och handlar om hastighet, säkerhet och körning under särskilda förhållanden.

Du ska vara i slutskedet av din förarutbildning när du gör del 2. Det beror på att det ställs höga krav när det gäller bland annat bedömning, värdering och förståelse av olika trafiksituationer. Dessutom måste du kunna manövrera bilen på ett säkert sätt.

När du gör ditt kunskapsprov och körprov måste du ha gjort riskutbildningens båda delar och giltighetstiden får inte ha gått ut. Detta gäller även för dig som har haft ett körkort tidigare och ska göra ett nytt förarprov.

Den tvådelade riskutbildningen är giltig var för sig i 5 år från att du genomfört dem men upphör att gälla samma dag som körkortet utfärdas.