Loading Laddar...
 

Utökad B-behörighet (kod 96)

Utökad B-behörighet är en variant av det vanliga B-körkortet. Skillnaden ligger i att du med utökad B kan dra tyngre fordonskombinationer (4 250 kg) än med ett vanligt B-körkort (3 500 kg).

Om du redan har B-körkort kan du göra ett särskilt körprov för att få utökad B-behörighet. Du kan även välja att ta utökad B samtidigt som du tar ditt vanliga B-körkort

Prov

För att få utökad B-behörighet krävs det att du gör ett särskilt körprov. Detta består av säkerhetskontroll av bil och släp samt körning i trafik.  Provtiden är 60 minuter.

Du behöver inte ha körkortstillstånd om du redan har B-körkort. Åldersgränsen är 18 år och du kan även avlägga körprov för utökad B vid samma tillfälle som det vanliga körprovet för B. Körprovet genomförs då i 2 delar.

Utbildning

Utbildningen för utökad B-behörighet är endast praktisk vilket innebär att inget teoriprov ska avläggas. Vi rekommenderar dig ändå att läsa en del körkortsteori för släp, då du ska köra fordon med högre behörighet. Du kan köpa studiebok hos oss.

Vid din praktiska utbildning, d v s körning i trafik samt vissa manövreringsövningar, använder vi vår Audi Q2 och vårt släp. 

Vi planerar utbildningen tillsammans med dig och efter dina önskemål.